Scheme cromatice


 

Monocromia

Cea mai simplă schemă și cea mai ușor de folosit utilizează o singură culoare dominantă însoțită de tonuri ale acesteia sau culori neutre.Se potrivește foarte bine pentru verde, roșu sau orange. Schemele monocrome creaza o stare de liniste remarcandu-se prin rafinament si discretie.

Schema culorilor alăturate
 
Folosește culori alăturate din cercul cromatic. Una dintre aceste culori este dominantă în timp ce cealaltă îmbogățește imaginea. Se poate spune că schema culorilor alăturate este schema monocromatică îmbogățită cu mai multe nuanțe. De asemenea se pot introduce culori neutre (gri, negru, alb) fără a afecta schema propriu zisă.

Este una dintre cele mai folosite scheme cromatice, deoarece creaza o atmosfera relaxanta, reconfortantă însă nu este la fel de vibrantă ca și schema monocromatică deoarece nu este la fel de contrastantă. 

Schema culorilor complementare
 
Se folosesc două culori complementare, opuse în cercul cromatic ca și poziție. Cele două culori complementare se pun în valoare una pe alta, apărând mai strălucitoare atunci când sunt folosite împreună. Și vorba aceea „ce e prea mult strică” este indicat folosirea cu moderație a contrastelor, recomandându-se folosirea  nuanțelor și mai puțin a culorilor saturare (pure) deoarece culorile pure pot deveni greu de armonizat.

Există trei perechi de culori complementare primare: roşu – verde, galben – violet, albastru – portocaliu şi trei perechi de culori complementare secundare: roşu+violet – galben+verde, galben+portocaliu – albastru+violet, albastru+verde (albastru mangan) – roşu+portocaliu (roşu vermillon).

Pentru a armoniza aceasta schema trebuie avute in vedere si relatiile calitative si cantitative ce se stabilesc intre culori. Se recomandă folosirea uneia din culori cu preponderență (60%), a celei de-a doua (30%) și a culorilor neutre pentru a completa armonia schematică (10%).

 Schema triadică

Deseori simțim nevoia să folosim mai multe culori și atunci putem apela la schema triadică. Schema triadică, una dintre cele mai folosite de către artiști, presupune folosirea a 3 culori culori situate la distante egale una de cealata, pe cercul cromaric. Contrastele obținute astfel sunt mai temperate dar și mai armonioase decât cele obținute cu schema de culori complementare.

Proporțiile folosite pentru această schemă sunt : 80%, 15%, 5%. Culoarea cel mai putin prezentă (5%) va fi și cea mai intensă, mai puternica, iar celelalte doua mai deschise mai desaturate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s